tisdag 18 mars 2008

Filmens fiender – ett filmsynopsis

ANSLAG. Den 28 december 1895. Två bröder visar en film om ett ångtåg som ankommer till en järnvägsstation. Delar av publiken svimmar.
PRESENTATION. Stumfilmen blir populär underhållning. Den gyllene fars-eran följs av äventyrsfilmer, komedier, dramatiska filmer, nyhets- och dokumentärfilmer. Följetongfilmer med cliffhangers blir ett återkommande nöje för biopubliken. Ljudfilmen gör entré. 1927 hörs Al Jolson säga några repliker i Jazzsångaren – en sensation! Färgfilmen får sitt genombrott 1939 med "Borta med vinden”.
FÖRDJUPNING. Storfilmer i stora, breda format och med mängder av statister drar storpublik till biograferna. På 1950-talet kommer Cinerama med tre projektorer i specialbyggda biografer, Cinemascope med en extra bred filmduk, Todd-AO-systemet med 65 mm film i kameran – 70 mm film för sex ljudspår – och magnetisk inspelning av ljudet.
KONFLIKTUPPTRAPPNING 1. Televisionen slår igenom. Ska folk stanna hemma istället för att gå på bio?
KONFLIKTFÖRLÖSNING 1. Det visar sig att filmen överlever. Bättre ljusutrustning på 60-talet, lätta tystgående 35 mm-kameror på 70-talet och känsligare färgfilm på 80-talet skapar nya möjligheter för filmarna. Ständigt nya storfilmer drar rekordpublik, medan smalare film överlever med stöd från det offentliga, TV-kanaler m m.
KONFLIKTUPPTRAPPNING 2. Videobandspelaren och DVD-spelaren slår igenom. Ska folk hyra film och stanna hemma istället för att gå på bio?
KONFLIKTFÖRLÖSNING 2. Det visar sig att filmen överlever. Digital teknik revolutionerar filmskapandet och innebär utmaningar för skådespelarna, som ofta står i en studio med en grön bakgrund och försöker se ut att vara uppskrämda av dinosaurier, utomjordiska farkoster etc. Filmer som "Jurassic Park" (1993), "Forrest Gump" (1994) och "Independence Day" (1996) visar på de nya möjligheterna med digital filmbearbetning. La grande illusion har aldrig varit plus grande.
KONFLIKTUPPTRAPPNING 3. Filmer börjar säljas som DVD allt kortare tid efter premiären, med intressant extramaterial, t ex bortklippta scener som ibland tycks roa mer än själva filmen. Ska biograferna överleva?
KONFLIKTFÖRLÖSNING 3. Det visar sig att intresset för film ökar. Filmbolagen satsar enorma belopp på enstaka storfilmer. Allt är uträknat: DVD-försäljningen ger större intäkter än inkomsterna från biograferna, som i sin tur tjänar mer på att sälja popcorn och CocaCola än på själva filmvisningen. Filmerna, som uppskattas av både publiken och recensenterna, måste gå ihop ekonomiskt, annars... Allt fler skaffar hemmabioanläggningar. Vi tycks stå på randen till en cineastisk tidsålder.
KONFLIKTUPPTRAPPNING 4. Illegal nedladdning via Internet blir allt vanligare. I debattartiklar i tidningarna hävdar förespråkare för fri nedladdning att motståndarna inte inser att den nya tiden är här. På grund av ensidig kost och bristfälligheter i skolutbildningen kan dessa radikala debattörer inte räkna ut att illegal nedladdning av film via Internet ger 0 kronor i intäkt till dem som ska betala fakturor från filminspelningarna och löner till skådespelare och alla andra filmarbetare. Alla stora filmbolag går i konkurs. Den sista storfilmen – A man arrived by train at lunchtime (2013) – ger rekordmånga illegala nedladdningar på Internet. Alla biografer stängs. Biograffåtöljerna säljs till hemmabioägare. Biograferna blir gallerior. Utan affärsmässig filmproduktion blir de enda filmer som produceras sådana som tidigare i filmfestivalkataloger beskrivits som ”kompromisslösa”, ”originella”, ”andlöst estetiska upplevelser” och ”jag har träffat regissören”. I TV visas ändlösa såpor där varandra ständigt överbjudande annonsörers budskap ger handlingen ny riktning. En vegetarian börjar äta hamburgare, en smålänning klär sig i femtusenkronorsjeans, en trollhättebo skaffar en Volvo.
AVTONING. Den 28 december 2015. Två bröder, som med en vanlig DV-kamera har spelat in en film om ett snabbtåg som anländer till en järnvägsstation, visar filmen för bekanta i sin hemmabioanläggning. Delar av publiken somnar.
(Källa för fakta: ne.se)

Inga kommentarer: