tisdag 3 augusti 2010

Vad vet Maria Wetterstrand om effektuttag?

När det gäller kärnkraftsfrågan är de rödgröna inte överens. Socialdemokraterna har väl någonstans i sin organisation en realistisk linje, angelägna om att behålla våra industrier och arbetstillfällen som de är, även om Mona Sahlin svingar sig i takkronorna med hoppfulla uttalanden om alternativ energi. Vänsterpartiet är emot, och Miljöpartiet vill avveckla kärnkraften omedelbart.
Dessa löften av företrädarna för ett politiskt block inom räckhåll för regeringsmakten kan man reflektera över. Man säger att kapaciteten att producera el i Sverige räcker och blir över. Det stämmer säkert om man räknar på vad som behövs under ett år. Att kärnkraftverken inte är i bruk under sommaren gör inget, eftersom de flesta inte behövs just då. Ett bra tillfälle för underhåll och ombyggnader.
Men - elektricitet kan man än så länge inte lagra på ett ekonomiskt sätt (tänk på vad batterier kostar) så därför är det viktigt att vårt system för elproduktion kan leverera tillräcklig kapacitet under årets kallaste dag.
Vi har ju just haft en ovanligt kall vinter. Räkna bort våra kärnreaktorer, så finns det inte en chans att det kan produceras tillräckligt med Watt under den kallaste timmen på året. Och det hjälper inte att köpa el från utlandet på marknaden, för finns inte kapaciteten så finns den inte. Och elräkningen kommer efteråt.
Man kan tycka vad man vill om kärnkraften, och självklart är det bättre att utnyttja flödande energi, men kanske är det bäst att vänta med att avveckla kärnkraften tills den förnybara energin kan produceras till sådana priser att kärnkraften blir för dyr.
Så varför lovar man något som man nog säkert vet inte kan genomföras? Är man okunnig eller räknar man med att det finns tillräckligt med väljare som önsketänker?
För visst är det en vacker vision med ett samhälle som får all sin energi från kretsloppet.

Inga kommentarer: